Binchotan til naturlig rensning af drikkevand

Binchotan (Binchotan = kul, på japansk) er naturligt aktivt kul, der har sin oprindelse i Japan. Det er kendt for sin porøse struktur og store overfladeareal, der gør det ideelt til at have sin filtrerende og rensende virkning i det vand det lægges i. Når Binchotan stykker lægges i vand fjerner det urenheder, kemikalier, tungmetaller, klor etc fra vandet. Desuden forbedres både smagen og evt. lugt af vandet.

Bestil din aktive kul længere nede på siden, eller i den lille krystalbutik i Valby

Formålet med at bruge binchotan til rensning af drikkevand

Vi lever i en verden hvor vi må erkende at kvaliteten af vores drikkevand løbende forringes. Det skyldes årsager der til en vis grad pågår i dag, men særligt foregik år tilbage. Grundvandet som vi får vores drikkevand fra i det meste af Danmark, er mange år undervejs fra at være overfladevand til at passere gennem de mineralrige og filtrerende jordlag til at blive til grundvand. Mange steder er det 10 - 30 år om at nå ned til de reservoirs som vi henter det op fra. Derfor modtager vi i dag en forurening i vandet, som blev skabt for mange år siden.

Binchotan kan forbedre og berige vores drikkevand på følgende måder

 • Binchotan fjerner urenheder og skadelige stoffer fra vandet
  Det beskrives at mængden af sediment, mikroplastik, klor, kemikalier, tungmetaller, pesticider, herbicider, bisphenol A (BPA), mm. reduceres med anvendelsen af binchotan. 
 • Binchotan forbedrer vandets smag og lugt
  Det beskrives at lugte som klor, mug, alger, jord, mm. reduceres eller fjernes helt, samt smag af bitterhed, metal, klor, salt mm. også reduceres eller fjernes helt.
 • Binchotan tilfører vandet mineraler
  Det beskrives at calcium, magnesium, kalium, jern, mangan tilføres vandet.
 • Binchotan gør drikkevandet mere basisk
  Kullet fjerner syrer fra vandet og tilfører mineraler. Det gør vandet mere basisk end det er. Hvor basisk det bliver, afhænger af mængden af kul der anvendes pr liter samt surhedsgraden af vandet inden anvendelsen af binchotan.

Generel gavnlig effekt på menneskekroppen

 • Forbedret fordøjelse: Aktivt kul kan hjælpe med at absorbere giftstoffer og bakterier i fordøjelseskanalen, hvilket kan forbedre fordøjelsen og lindrer symptomer på forstoppelse og diarré.
 • Øget energi: Aktivt kul kan hjælpe med at fjerne skadelige stoffer fra kroppen, hvilket kan give mere energi og forbedre humøret.
 • Forbedret hudpleje: Aktivt kul kan bruges til at rense huden og fjerne urenheder, hvilket kan hjælpe med at reducere acne og andre hudproblemer.

Ovenstående er en generel beskrivelse af mulige effekter, og er ikke nødvendigvis gældende for alle som renser drikkevand med binchotan. 

Vær opmærksom på at effekterne af binchotan endvidere afhænger af følgende faktorer

 • Forholdet mellem mængden af ​​Binchotan (kul)  og mængden af vandet der renses. Det anbefales at bruge 30-50 gram kul pr liter. Nogle anbefaler 100 gram kul pr liter. Prøv dig frem.
 • Den tid, kullet er i kontakt med vandet. Det anbefales at kullet ligger i vandet i 2-3 timer før det har haft sin gode effekt. Det må gerne ligge længere, fx 4 - 8 timer.
 • Husk rensning af kullet. Kullet skal renses med 3-4 ugers mellemrum for stadig at være aktivt. (Se vejledning længere nede)

Sådan renser du dit drikkevand med Binchotan

 1. Læg kullet i en karaffel med vand (ca. 30-50 g kul pr. 1 liter vand)
 2. Lad kullet trække i vandet i mindst 2-3 timer.  Det må gerne ligge længere, fx 4 - 8 timer.
 3. Drik vandet

Bestil din aktive kul længere nede på siden, eller i den lille krystalbutik i Valby.

Sådan vedligeholder og renser din binchotan

Inden du første gang du anvender kullet, vil jeg anbefale at du gør følgende:

 1. Læg kullet i en en gryde med koldt vand.
 2. Bring vandet i kog og lad det koge i 5-10 minutter. Dette renser og aktiverer kullet 
 3. Tag det op og lad det tørre og køle af

Hvis du skal bruge det samme så læg det i din kande med vand.

Hvis du ikke skal bruge det med det samme, så læg det i en beholder som du lukke så den er luft tæt 

Sådan renser, vedligeholder og aktiverer dit kul løbende

Det foregår på samme måde som første gang, og det skal gøre med 3-4 ugers mellemrum. Følg derfor vejledningen ovenfor.

Hvad er holdbarheden for et stykke binchotan

Hvis du sørger for at rense kullet ca. hver 3. - 4. uge, så holder det i op til 6 måneder.  

Forholdsregler ved brug af binchotan 

Binchotan er ikke et filter, der fjerner alle bakterier og vira fra vandet. Hvis du er bekymret for mikrobiologisk forurening af dit drikkevand, skal du koge vandet eller bruge et filter, der er designet til at fjerne bakterier og vira.