Artikler og viden › Hvordan kan jeg vide om en krystal er ægte eller falsk? En Guide til a

Hvordan kan jeg vide om en krystal er ægte eller falsk? En Guide til at spotte de falske eller forarbejdede krystaller

I den blomstrende verden af krystaller kan det være en udfordring at skelne ægte sten fra falske. Falske krystaller, ofte lavet af billige materialer som glas eller plast, kan være fristende på grund af deres lave pris og iøjnefaldende farver. Men for dem, der søger de unikke og ægte krystaller, er det selvfølgelig afgørende at kunne identificere forskellen.

Fysiske Egenskaber:

  • Klarhed: Ægte krystaller har ofte naturlige indeslutninger og uklarheder, mens falske krystaller er mere klare og fejlfri. Falske krystaller kan desuden indeholde regulære bobler, og det har krystaller ikke.
  • Hårdhed: Ægte krystaller varierer i hårdhed, men de fleste er hårdere end glas. Falske krystaller kan nemt ridses.
  • Vægt: Ægte krystaller er typisk tungere end falske krystaller af samme størrelse. Så hold dem i hånden du vil kunne fornemme om det er plast, glas eller krystal.
  • Temperatur: Ægte krystaller føles kølige at røre ved, mens falske krystaller kan føles varmere.

Vær forsigtig med krystaller, der sælges fra forhandlere som kun har krystaller som en bi-ting eller online-markeder. Køb i stedet fra gode krystalbutikker med et godt ry. Der er heldigvis en del af dem både online og fysisk (du er velkommen her på Valby Tingsted i Valby, københavn :)

Velkendte krystaller som enten er uægte eller er blevet efterbehandlet

  • Aura-krystaller: Aura-krystaller er ægte krystaller, der har gennemgået en kunstig proces for at belægge dem med et metallag. Dette ændrer stenens naturlige energi og kan betragtes som en form for forfalskning.
  • Opalit: I modsætning til mange andre krystaller er opalit ikke et naturligt forekommende mineral. Det er en menneskeskabt sten lavet af glas eller syntetisk opal.
  • Pink kvartsgeoder: De findes ikke (dem på billedet), men er i virkeligheden almindelige smukke kvartsgeoder som er blevet udsat for enten varme eller kemi eller begge dele.
  • Brændt citrin: burde hedde brændt ametyst da den mørke gule frembringes ved at opvarme ametyst til over 540 grader. Det er altså ægte ametyst som har skiftet farve. Meget flot i øvrigt, men smag og behag selvfølgelig.
  • Cracle quartz: er bjergkrystal  som er opvarmet indtil det krakelerer 
  • Smelt Quartz: er en nyere måde at beskrive falsk kvarts. Smelt quartz fremvises så det ligner meget klar og ægte kvarts, men det er i virkeligheden bare glas. Grunden til at det går med at kalde det smelt quarts, er at det er smeltet kvarts sand man laver glas af.  
  • Farvet Howlit: Howlit er hvidt, men kan blive rigtig flot når det farves turkis. Man skal bare huske at hvis den turkis man er ved at købe, er billig, så er det mest sandynligt at det er farvet howlit.
  • Farvede agater: I mange år har mennesker forsøgt at gøre agater mere interessante ved at farve dem.

Slutteligt er der de krystaller der reelt er krystaller, men sælges under forkert navn. Her køber man ikke falskhed, men man køber ikke det man går og ønsker sig. Jeg ser det heldigvis sjældent, men nogle gange har jeg set at blå calcit og celestit forveksles.

Jeg vil gerne slutte af med at sige:

    At investere i ægte krystaller handler om mere end blot æstetik. Det handler om at forbinde sig med naturens energi og drage nytte af stenens unikke egenskaber. Ved at være opmærksom på de fysiske forskelle, udvise forsigtighed ved køb og støtte etisk minedrift, kan du sikre, at du får en ægte krystaloplevelse.