Krystaller i anvendelse og praksis › Hvilke sten og krystaller er set anvendt i religionerne?

Hvilke sten og krystaller er set anvendt i religionerne?

Jeg er ikke religiøs eller har på anden måde relation eller en fascination til en bestemt religion. Det som fascinerer mig er at ædelstene har været brugt til højere og ceremonielle formål gennem årtusinder. De har haft særlige symbolske funktioner og formentlig og sat stemning og frekvens i særlige ceremonier.  Nedenfor er er uddrag af hvordan Biblen eksempelvis beskriver brugen af 12 ædelstene og halvædelstene.


Jaspis

Jaspis er den sidste sten, der er nævnt i Bibelen i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:20). Det kommer fra det hebraiske ord yashpheh. Det er også navnet på den sjette sten, der prydede Lucifer (Ezekiel 28:13). Roden af ​​ordet betyder at "polere".

I en af visionerne i Åbenbaringsbogen blivet japis givet til apostelen Johannes.

Efter disse ting så jeg (John), og se, en dør åbnede sig i himlen. . . Og straks var jeg i Ånden; og se, en trone blev sat i himlen, og en sad på tronen. Og den, der sad, lignede en jaspissten. . . (Åbenbaringen 4: 1 - 3).

Jaspis betragtes som en uigennemsigtig række af kalcedonsten. De mest almindelige farver, der findes i dem, er røde, grønne, brune eller gule og de kan virke flammede eller stribede.

Det fortælles også at antikkens jaspis i mange tilfælde var tydeligt grøn, for den sammenlignes ofte med smaragden og andre grønne genstande. 

Jaspis er den første grundsten i fundamentet til Det Nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:19)

Safir

I Bibelen ser det ud til at safirer sandsynligvis blev brugt af Gud til at pryde en ny skabt Lucifer. Det var den syvende sten, som Herren brugte til at forskønne sin skabelse (Ezekiel 28:13).

I nogle tekster beskrives safiren som en lapis lazulI.

Safir er den anden grundsten i fundamentet til Det Nye Jerusalem.

Chalcedon

Chalcedon blev ikke brugt i ypperstepræstens brystplade. Det var heller ikke en af ​​de mange ædelstene, der blev brugt til at pryde Lucifer. Nogle tekster henviser til chalcedon som et "agat".

Navnet kommer fra den antikke by Chalcedon, der ligger i den romerske provins Bithynia, hvorfra det antages, at den først blev opdaget.

Mere end halvfjerds sorter af chalcedon sten vides at eksistere, herunder agater, blodsten, karnelianer, krysosæt, flints, onyxer, jaspis og andre. Det er en række kvarts, der generelt ser ud til at have en voksagtig glans. De mest almindelige farver, der findes i stenen, inkluderer variationer af hvid, grå, rødlig eller lysebrun, grøn og blå.

Ifølge en artikel fra U.S.Geological Survey om Chalcedon var den på grund af stenens overflod og holdbarhed en af ​​de tidligste råmaterialer, der blev brugt af mennesket. De første registrerede anvendelser af denne sten var til pilespidser (f.eks. Spyd), til skærekanter på knive og til formning af skåle og kopper.

Chalcedon er den tredje grundsten i fundamentet til Det Nye Jerusalem.

Smaragd

Bibelen beskriver smaragd som en af ​​ædelstenene, der findes i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:17, 39:10).

I Biblen gives smaragd også navnene beryl, krysolit eller gul kvarts. Den får navnet også navnet bareqath og  karbunkel som også er tolket til at være en rød granat.

Smaragd er den fjerde grundsten i fundamentet til Det Nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:19) 

Karneol

Karneol er anført i Bibelen som den første sten i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:17). Et andet gammelt anvendt navn for karneol er sard, sardius eller odem.

Den første ædelsten, der er opført i Bibelen, som Gud brugte til at forskønne Lucifer (Ezekiel 28:13) kaldes også en odem.

Karneol er den sjette af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem.

Chrysolit

Vores engelske ord stammer fra det græske ord chrusolithos.

Chrysolit nævnes hverken som værende indlejret i ypperstepræstens brystplade eller som en som Lucifer blev skabt med.

krystallen defineres som en guld- eller gulfarvet ædelsten ("guldsten"). Når vi i dag kigger på chrysolit/krysolit så henvises der ofte til peridot som er mere grøn end gul. Men der findes også, dog ikke så ofte, gul chrysolit.

chrysolit er den syvende af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20).

Beryl

Beryler er den første ædelsten, der er nævnt i Bibelen i fjerde række i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:20, 39:13). I teksterne henviser  navnet sandsynligvis til en krysolit, gul jaspis eller anden gulfarvet sten.

Tarshiysh eller beryl er også opført som den fjerde sten, der prydede Lucifer, før han blev Guds fjende (Ezekiel 28:13) for at få ham til at virke strålende og smuk.

beryl er den ottende af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20).

Topas

Ifølge Bibelen er Topaz den anden sten, som Gud brugte til at dekorere Lucifer (Ezekiel 28:13).

Det er også anden ædelsten, der er anført i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:17).

i nogle tekster forveksles den med den grønne og klare krysolit( chrysolith/peridot)

topas er også den niende af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20).

Sardonyx (onyx)

Ifølge Bibelen er Onyx den midterste ædelsten i fjerde og sidste række i ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:20). onyx er formentlig også den samme sten som bruges som den femte sten, der prydede Lucifer (Ezekiel 28:13). 

Sardonyx er den Femte af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20).

Chrysopras

Navnet på ædelstenen kommer fra det græske ord chrusoprasos og betyder grønlig gul sten.

Chrysoprase er den tiende af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20). 

Jacinth

Jacinth er den første sten, der er nævnt i Bibelen. Den sidder i tredje række i præstens brystplade (2 Mos 28:19).  Jacinth bliver også kaldt ligursten.

I  2.Mosebog 28:19, beskrives stenen som en gennemsigtig sten, hovedsagelig af orange farve, men sommetider løber ind i en rødbrun, andre gange i en brunlig eller lyserød og undertiden i en tilgang til en pistacien grøn." Andre steder beskrives den som en ædelsten med en rødblå eller dyb lilla farve.

Der er flere bud som peger i retning af at det er rød/sort zirkon.

Jacinth er den ellevte af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20) 

Ametyst

Ametyst er den sidste ædelsten, der er anført i tredje række af ypperstepræstens brystplade (2 Mos 28:19 og 39:12). Den kaldes på græsk amethustos. Det betyder en sten, der menes at forhindre beruselse eller gøre nogen "ikke beruset". 

Amethyst er den tolvte af tolv ædelsten, der blev brugt i fundamentet til det nye Jerusalem (Åbenbaringen 21:20).

Denne ædelsten er en række kvarts, der er violette (lilla) farvede. Det blev højt værdsat af de gamle egyptere.

 

kilde:

teksterne ovenfor er oversatte og personligt valgte uddrag fra denne side.. https://www.biblestudy.org/bible-study-by-topic/gemstones-in-the-bible/chalcedony.html