Indret dit hjem og lev vidunderligt med krystaller og sten

Jeg har skrevet dette indlæg i håb om at kunne formidle de tilgange til krystaller som jeg selv holder meget af. Krystaller er ikke kun smukke sten, de indeholder i høj grad muligheden for at vi lære os selv meget bedre at kende.


Inden jeg begyndte at indrette mit hjem med sten og krystaller havde jeg længe været i tvivl om hvad jeg godt kunne lide at indrette med. Planter og blomster havde altid haft sin plads.  Begrebet pynteting var igennem flere år begyndt at "stritte" mere og mere på mig. Det var røget i kassen sammen med andre ting uden egentlig formål. Det var blevet svært at finde glæde ved ting som en populær designer havde tegnet og massefremstillet. Ligeledes kunne jeg ikke købe ind på trends med iderige opfundne begreber som "retro", "antik" og "patina". Verden blev på den måde mere og mere tom for ting til hjemmet.

I lang tid blev vores hjemme mere og mere skrabet nærmest efter asketiske principper. Forandringens dag kom uventet og pludseligt. Jeg så denne fluorit på et billede og blev helt fjollet ved tanken om at den fandtes i virkeligheden. Jeg kontaktede sælgeren og det var muligt for mig at købe den. Jeg købte den og to andre lignende. Da jeg fik dem hjem, gik det op for mig at netop de krystaller var noget jeg søgte mere end noget andet. Jeg havde fået en indretningsmulighed - som talte til mig, som jeg kunne mærke og indgå i et fælleskab med. Jeg forstod nu hvor døde andre "ting" var i kraft af at jeg mærkede hvor levende disse krystaller er. Det var en stor oplevelse. I løbet af få måneder indrettede vi hjemmet med flere krystaller. Vi har stadig de grove fluoritter, men vi har også stor glæde ved freeform kunsten, ved regnbueskabende krystaller i vinduerne og rosakvarts. Klynger af celestit og ametyst gemmer sig i bogreolerne og i vores soveværelse prydes hvert sengebord af henholdsvis en poleret naturlig citrinspids og en stor engel af klar bjergkrystal.

Dette indretningsskift bragte vores hjem til live. Det er en vigtig lektie om at krystaller langt lettere kan bære og transmittere ren energi end fremstillede ting kan. En lektie i at læne sig op ad det er der så tæt på naturen som muligt i stedet for at læne sig op af designeres ideer og fabrikkers produktioner. 

I fremstillede ting har vi det i øvrigt med ubevidst at placere vores følelser. Vi bliver primært glade for disse ting fordi vi via vores følelsessystem har knyttet os til dem. Selvom vi virker glade for tingene, så er glædesfølelsen for det meste en illusion og ikke en direkte kontakt til tingen. Dykker man ind i glædesfølelsen vil nogle opdage at tingen har en funktion for os. Den bærer på følelser som vi ikke helt selv ønsker at håndtere. Det kan være følelser af længsel, savn, nostalgi. Selvom det både er normalt og ok, er det forbundet med et stort energiforbrug at være ubevidst forbundet til ting.

Krystallerne vi har i hjemmet og i haven nu, synes at være frie fra den slags forbundenhed til os. De er selvstændige individer i familien og stråler bare fra det sted de står. Smukt, ordløst i ren væren. Man kan sige at de er et godt eksempel på det vi alle ønsker. "At kunne stå - alene i kraft af os selv". 

I de kommende afsnit finder du en kort beskrivelse af de forskellige krystalformer som du kan bruge som indretning i dit hjem.

Freeform krystaller

Disse krystaller og sten er et omdiskuteret emne. Der er mange meninger om dem selv blandt dem som holder meget af krystaller og sten.

Nogle har det svært ved dem, fordi de er blevet givet en form i stedet for at være naturlige som da de blev fundet. Det er et interessant emne, fordi jeg selv tidligere har haft det sådan. Jeg kender til at holde meget lidt af dem, og til nu at holde rigtig meget af dem. Skiftet lå ganske enkelt i at opdage, at det jeg lænede mig op af, var en "simpel holdning" - min egen dømmende holdning om hvad der er rigtigt og forkert. Det er for mig en håbløs holdning at læne mig op ad, da der ingen ro er at finde i holdninger. Holdninger kommer og går og skifter nærmest med vejret.

Når man bare for et øjeblik lægger sine kritiske holdninger, er det muligt at opdage og se noget nyt. I det øjeblik viser livet sig som det er - altid friskt.

Jeg kunne nu se freeform krystallens materiale - så smukt, unikt og skabt i planeten dyb. Jeg så de mange farver og nuancer. Dens liv i solen, på en overskyet dag og i dyb skygge. Jeg så dens sårbarheder og styrker. Jeg så kunstneren fra Congo som nøje havde besluttet dens udformning ud fra krystallens natur, hans evner, erfaring og fornemmelse for materialet. Jeg mærkede dens tyngde og følte dens temperament. Den passede perfekt til os og jeg vidste hvor den skulle stå. (Det er ikke den på billedet).

Se freeform krystalkunst her

Under krystalkunst finder vi også kugler, æg og andre figurer. Mange af disse er meget smukke, men ikke så unikke i deres udtryk. Se kugler og æg her.

Krystal engle er et kapitel for sig under krystalkunst De er oftest fremstillet i hånden og derfor meget unikke. De følger dog alle samme arketypiske form. Se engle og Jomfru Maria her.  

Naturlige og rå krystaller

At kigge på en naturlig og rå krystal er som at begive sig ind i et mysterium. Nogle krystaller er klare og gennemsigtige. Nogle er halvgennemsigtige og andre er ikke til at se igennem. Mysteriet for mig begynder i de halvgennemsigtige. I de halvgennemsigtige får jeg det at se som krystallen ønsker at vise mig - og ikke mere. Du kigger ind et ordnet miniatureunivers der i omfang muligvis er lige så komplekst som hele vores galakse. Du ser dybder, nuancer. Farver der overtager hinanden, frastøder hinanden eller komplimenterer hinanden. Der kan være røg, luftbobler, vandbobler, gas og metaller. Alt sammen i netop det blandingsforhold der skulle til for at skabe lige det vidunder du kigger på.

Nogle siger at energien fra en rå naturlig krystal er kraftigere end fra en forgivet krystal. Jeg har ikke den oplevelse, men med de rå krystaller beundrer jeg naturens store mysterium som den ønskede at vise sig, mens jeg med de formgivende krystaller nyder både krystallen og det menneskes idé som gav den form. Planeten rummer heldigvis alle vores oplevelser og individuelle sandheder.

Se naturlige og rå krystaller her

Håndfladesten

Håndfladesten er polerede sten og krystaller som er noget større end lommestenene. Typisk er de 5 - 8 cm. Ud over at de er smukke og pynter på overflader, borde, hylder og reoler, så er det vigtigt at sætte dem i spil. Hjemme har vi eksempelvis tre håndfladesten liggende på vores spisebord. En Apatit, en Rosakvarts og en sort Turmalin. Der er meget fornøjelse og velbehag i at sidde med stenene ved bordet. Børnene synes også om det. De er vidunderlige at røre ved og det virker på en måde appetitstimulerende på en balancerende måde. Måske er der også derfor at nogle krystalsælgere vælge at tage fotos af disse "bløde" krystaller præsenteret på en middagstallerken eller et fad. :)

Håndfladestenen er også gode i stunder hvor du fordyber dig. Der kan være meget at opleve med lukkede øjne og en sten i hånden. Efterfølgende også meget at fortælle om oplevelsen der fandt sted mellem den og dig.

Se håndfladesten her

 

Geoder og klynger

Flere rå krystaller har oprindeligt være en del af en større geode. Det gælder fx brud af ametystklynger, kvartsklynger, celestitklynger og agater.

Geoder dannes i lukkede væskefyldte hulrum i områder hvor der har været vulkansk aktivitet. Det er indholdet af mineraler og metaller i væsken, der afgør hvilken krystal der krystalliserer og vokser i hulrummet. I Marokko finder man eksempelvis hele kvartsgeoder i ørkenenlandskabet. Det ligner umiddelbart bare sten, men bryder man dem åbne, så åbenbarer der sig en verden af skinnende krystaller som ikke har set dagens lys i tusinder eller måske millioner af år.

Geoder er altså eksempler på "indre vækst" som kun lader sig gøre, hvis næringsindholdet i hulrummet hvor den dannes, er rig nok. Prøv en gang at overføre dette til os mennesker. Lad det være et eksempel på hvor meget livs-næring, både til krop og sind, du bør fylde i dig selv i dit liv. Lever du sindsmæssigt næringsfattigt, så skaber du ikke mange krystaller i din verden. Giver du derimod høj næring til dit sind og din sjæl, så forvent at dit liv bliver som de smukkeste af alle krystallerne.

Se klynger og geoder her

Spidser og tårne

Der er grundlæggende tre former for spidser af krystal eller sten.

De naturlige er som da de blev fundet. Her finder vi ofte naturligt formede ametyster fra helt små til ganske store. Vi finder også bjergkrystal og lidt sjældnere Citrin.

De polerede naturlige krystaller har den oprindelige form, men hvor der ved polering er gjort et arbejde for det visuelles skyld.  Det er overvejende de samme krystaller som i gruppen ovenfor. Krystaller kan både blive utrolig flotte, men også næste ødelagt af at blive poleret. Det stiller krav til kunstneren og ikke mindst stiller det krav til fleksibilitet i sindet hos beskueren.

Spidser eller tårne er fremstillet af et stykke sten eller krystal. Nogle gange fremstilles tårne af en slags krystal eller sten som ikke danner høje spidser naturligt. Her finder vi ofte spidser af rosenkvarts, Selenit, fluorit og hvilken som helst anden sten som kan skæres til i form. Denne gruppe af spidser er udsat for meget debat, men det behøver man måske slet ikke. Kan man lide dem, så kan man lide dem og hvis ikke, så undgår man dem. Lad det være let.

Se tårne her & se spidser her

Lommesten og krystaller

Lommesten er små polerede krystaller og sten i størrelse ca 1 - 4 cm. De anvendes ofte til krystalgrids, til at have med sig i tasken, i lommen, på rejser eller på natbordet. Ligesom de andre krystalformer, siges de at besidde kvaliteter som vi kan have gavn af og opnå støtte fra i vores liv. Børn har desuden rigtig stor glæde af disse sten. For få penge er det muligt at lave en flot samling fra jordens indre, og den slags leg med natur udvikler børns sanser, fantasi og tilhørsforhold til planeten.

Se børnekrystalhjørnet her

Lommekrystallerne er dem der oftest er det største udvalg af. Der er ca. 130 forskellige slags lommekrystaller her på hjertechakra.dk. Nogle er meget billige andre er ganske dyre. Prisen afspejler hvor tilgængeligt materialet er i naturen.

Se lommesten her


Krystaller i vinduerne

Vi har krystaller stående i vinduerne. Jeg holder af at lyset skinner ind og skinner ind igennem krystallerne. Det giver mig en oplevelse af at krystallens kvaliteter fordeles i rummet - fra lyset til os. Krystaller som fx ametyst falmer med tiden i direkte sollys, men det tager sin tid. Jeg har haft en stor naturlig ametyst stående i et par år, og den holder stadig samme farve. Den står flot der.

Jeg har også krystaller af glas og bjergkrystal hængende i vinduerne. Det giver noget helt andet - nemlig regnbuer. Når vi ser regnbuer kan vi hvis vi ønsker det, blive bevidst om mysteriet vi befinder os i. Altså selve livet. En regnbue er jo 7 synlige farver, der kommer direkte ud af noget helt usynligt - nemlig hvidt lys. Prismer kan transformere hvidt lys til regnbuer. At have regnbuer omkring sig er for mig at trække mysteriet helt ind til mig og lade det røre mig.

Det er også vejen til at vågne op, og til at forstå at vi, ligesom et prisme, er i stand til at transformere vores sjæls indhold ud i verden som smukke regnbuer. Dine regnbuer er dine tanker, udtalelser og gerninger. Du har muligheden for at skabe bølger af smukke regnbuer omkring dig - hvis du vil.

Se regnbueskabende solfanger krystaller her


Krystaller i haven

Det er ikke det mest udbredte at have krystaller i haven i Danmark, men sikke en atmosfære det det giver. 

Din have er en forlængelse af dig, når du har valgt at bo hvor der er jord. Hvis der er græs så er der græs. Hvis der er et utal af planter, blomster, metaller, krystaller, sten og mineraler, så er der dyr og så er der liv. Det er liv som du ikke kan forestille dig og det foregår på mange planer og i mange riger. Bliv bevidst om at det er i haven at menneskeriget er i kontakt med både mineralriget, planteriget og dyreriget.. muligvis flere. Det vil jeg lade være op til dig.

Store natursten bidrager til harmonisk helhed i haven. De giver ro i haven. Spiraler åbner op for din forunderlighed og pirrer din nysgerrighed for det ikke-rationelle. Husk på, at når du betragter en spiral, så ser du på en grundlæggende kosmisk form og den mest anvendte bevægelse i naturen og i kosmos. Med krystallerne begynder eventyret for dig. Sidst men ikke mindst - de små væsener elsker høj variation af mineraler.

Jeg kalder dem havesmykker. Se havemykkerne her

Der findes et utal af andre formgivninger af sten og krystaller og jeg er personlig forsigtig med at inviterer for meget af fremstillingsbranchen ind af døren.

jeg er sikker på at jeg har udeladt noget og jeg håber at jeg har vækket lidt af din nysgerrighed og måske også din forundringsparathed. 

Tak fordi du kigger forbi. 🙏🏼

 

 

Tilbage til blog