Himmelske PKS haveredskaber i bronze og kobber

Om redskaberne fra Viktor Schaubergers generationslinje

Ideen til anvendelse af PKS Kobberredskaber til køkkenhaven og landbruget blev opdaget i 1940'erne. Det har sikkert været kendt længere, men dette spor startede med den østrigske skovmester Viktor Schauberger.

På denne side:

 1. Hvorfor fremstilles haveredskaberne af kobber?
 2. Viktor Schauberger og kobberværktøjsprojektet
 3. Fremstillet i hånden siden 1996
 4. Brug af haveredskaberne
 5. Vedligehold
 6. Garanti
 7. PKS Bronze Copper Garden Tools
 

Hvorfor fremstilles haveredskaberne af kobber og bronze

Bronze i disse redskaber er en legering af ca 90% kobber og 10% tin.

Der er mange årsager til at anvende kobber. Nogle mere abstrakte end andre, men alle er afprøvede i praksis.

 • Kobberlegeringen som haveredskaberne er fremstillet af er meget hård og særdeles slidstærk og holder i årevis (læs længere nede om den lange garanti)
 • Kobber er et elastisk materiale og vil ikke gå i stykker under betydelig belastning.
 • Designet af haveredskaberne gør dem specielt lette.
 • Kobberredskaberne beriger jorden med Kobbersporelementer og giver derved planter essentielle næringsstoffer.
 • Kobber ruster ikke men ældes med tiden med en smuk patina. Det gør at levetiden er længere end ved redskaber af jern.
 • Kobberværktøjets kanter forbliver skarpere længere.
 • Redskaberne kan holdes skarpe med en hvæssesten, fil eller ved at hamre kanten mod en stålambolt.
 • Redskaberne trænger lettere ned i jorden pga. lav friktionskoefficient - herved er der en mindre tendens til, at ler klæber fast på værktøjet.
 • Biologiske systemer bruger kobber at til absorbere elektroner og således deltage i oxidations og reduktionsreaktioner. Disse systemer har godt af at kobberredskaber anvendes i jorden.
 • Kobber er absolut nødvendigt for normal, sund vækst og for reproduktion af alle planter og dyr. Der er en balance der er vigtig at vedligehold og for meget kobber er selvfølgelig også skadeligt. Mangel på kobber kan især forekomme hos planter, der dyrkes på sandjord, på jord med en høj kvote organisk stof og også på kalkjord. 
 • Biologiske systemer bruger kobber til at danne komplekse organiske forbindelser. Hvis disse metaboliske veje afbrydes som følge af mangel eller overskud på kobber, forringes vækst, udbytte og kvalitet. Ofte ses det som frugt og grønt med falmede farver.
 • Kobber er ikke magnetisk - så det forstyrrer ikke de elektriske felter i jorden.

 • Brug af kobber i jorden har en afskrækkende virkning på snegle og andre skadedyr. Dette hænger sammen med kobberets elektriske egenskaber, og hvordan det interagerer med jorden.

 • I modsætning til jern og stål som er de mest almindelige metaller, der bruges til at fremstille haveværktøjer, har kobber en gunstig effekt på jordens vandopbevaringsevne og bidrager derved til jordens kvalitet og dens produkter.

    

  Viktor Schauberger filosofi og kobberværktøjsprojektet

  Viktor Schauberger udviklede sine ideer baseret på hvad han observerede i naturen. Fra sin forståelse af måderne naturen lever sammen på og med sin erfaring som naturforsker, paraforsker, filosof, opfinder og biomimetik-forsker, kom Viktor Schauberger til den vurdering, at dyrkning af jorden med kobberredskaber ville være gavnlig for jorden og føre til sundere planter. I sine skrifter anførte han flere grunde til dette.

  Læs mere om Viktor Schauberger på Wikipedia:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Schauberger

  • Primært mente han, at det var skadeligt at bruge jern eller stålredskaber til at arbejde i jorden. Alt i naturen er i bevægelse, bevæger sig mod enten vækst eller forfald. Hvis metaljern udsættes for vejret, vil det rustne og forfaldne på relativt kort tid. Han kunne ikke se logikken i at forsøge at tilskynde planter til at vokse ved hjælp af et materiale, der er i en forfaldelsesproces. Kobber er på den anden side meget mere stabil. "Nuggets" af metallisk kobber findes i jorden. De opfører sig ikke antagonistisk overfor jorden, og er ikke i en forfaldelsesproces. 
  • For det andet troede han, at der på planeten Jorden forekommer vækst under køleforhold, i vand-elementet; og forfald forekommer i varmebetingelser: ild-elementet. Derfor bliver kompostdynger varme. Varmen tilskynder bestanddelene i dyngen til at nedbrydes og være tilgængelige for den næste vækstcyklus. Jern har større friktionsmodstand end kobber. Dette betyder, at når et jern- eller stål-plovskær trækkes gennem jorden, bliver det opvarmet. Kobber og dets legering, bronze, er glattere end jern, så værktøjet forbliver køligt, når det bevæger sig gennem jorden.
  • Og for det tredje er jern et gnistmetal. En gnist er en udledning, et tab af energi. Viktor Schauberger mente, at når grundvandet kommer til overfladen, får det en svag elektrisk ladning. Brug af jernværktøjer udtømmer grundvandet for denne ladning, hvilket betyder mindre ladning til planterne. Kobber er et ikke-gnistfrit metal, så det skaber ikke noget tab af energi på denne måde.

  I slutningen af ​​1940'erne samarbejdede Viktor Schauberger med en akademiker fra Salzburg for at iværksætte nogle feltforsøg for at teste hans idé om kobber i jorden. De dyrkede en række af otte afgrøder over fjorten forsøg. De dyrkede hver testplot hvor halvdelen blev behandlet med en kobberbelagt plov og halvdelen med en konventionel stålplov som kontrol. Resultaterne var ensartede. Afgrøderne, der blev dyrket med ploven af kobber, havde større, sundere udbytter og færre skadedyr.

  På trods af forsøgets succes var han af forskellige grunde ikke i stand til at gå ind i en kommerciel produktion. Imidlertid holdt hans familie sine ideer i live, og i slutningen af ​​1990'erne blev en kobbersmed opfordret til at udvikle en række haveværktøjer, inspireret af Viktor Schaubergers arbejde næsten et halvt århundrede efter. Johannes Stadler / PKS Bronze startede der med at fremstille Kobberhaveværktøjerne. 

   

  Fremstilling i hånden siden 1996

  Haveredskaberne produceres og distribueres af mennesker, der bevidst bidrager til en økologisk forbedring af jorden.

  En østrigsk kobbersmed begyndte at fremstille kobberværktøjet i hånden.

  • Han brugte bronze, en kobber-tinlegering med et kobberindhold på mere end 92%. (CuSn6)
  • Bronzen er koldhærdet for at få den nødvendige hårdhed af materialet.
  • Værktøjerne passerer syv trin under produktionen: skæring, slagning, lodning, svejsning, slibning, polering og montering af håndtagene. En snedker laver håndtagene fra europæisk aske, bøg eller lindetræ.

  Svejsninger
  Vi har fået nogle kommentarer på at svejsningerne ikke er så elegante som resten af haveredskabet. PKS Bronce har arbejdet med og udviklet på redskaberne i 20 år og i en periode arbejdede de med en svejsning som var pænere. Den var dog ikke nær så holdbar. Prioriteten blev holdbarhed og bæredygtighed over kosmetik. Svejsningerne bliver desuden mindre synlige når redskabet tages i brug og brugsspor indfinder sig. Billedet viser et redskab der er i brug.

  Brug af haveredskaberne

  Kobber-haveredskaberne er ideelle til brug i grøntsags- og blomsterhaver, hævede blomsterbede, i vinmarker, frugtplantager, parker og åbne rum. De kombinerer funktionalitet og elegance med særligt fordelagtige materialegenskaber til havearbejde. 

  Værktøjet er ikke egnet til at dyrke uberørt terræn, til at rydde træer, buske og rodsystemer eller til brug på meget stenet jord. 

  Vedligehold af haveredskaberne

  • Det anbefales at undgå langvarig direkte eksponering af sollys
  • Det anbefales altid at holde træhåndtaget tørt.
  • Skafterne til de store haveredskaber er ubehandlede når du køber dem. Erfaringen siger at ca halvdelen af dem der bruger redskaberne ønsker dem olieret og den anden halvdel ønsker dem rå ubehandlede. Hvis du ønsker at oliebehandle dem, kan du anvende linolie.
  • Håndlavede produkter er underlagt naturlige kvalitetsvariationer. Af denne grund, hvis du har grund til at klage, så tøv ikke med at kontakte os.
  • Redskaber fremstillet af kobberlegering som er behandlet på denne måde er formbare og kan langt lettere bøjes tilbage i form, omarbejdes og skærpes sammenlignet med lignende værktøjer fremstillet af jern, og der er ingen fare for brud.
  • Kobberværktøjer er velegnede til daglig arbejde i dyrkede havejord. Kobber er et elastisk materiale og deformationer kan let slås ud.

  Vigtigt
  Det er vigtigt at undgå kontakt med kemikalier, der indeholder eddikesyre. Dette vil medføre dannelse af verdigris, som er giftig. Hvis du fx skovler gamle æbler er det vigtigt at skylle redskabet efterfølgende.

  Opbevaring
  Overvintrer helst ikke i opvarmede rum! skafterne tørrer for meget ud og kan løsne.

  Instruktions video

  Udvalgte gode vedligeholds videoer:

  Garanti

  Kobber haveredskaberne håndlaves og kontrolleres hver for sig for mangler. Det omhyggelige valg af råvarer og håndværk sikrer en ekstrem lang levetid. PKS haveredskaberne vil ledsage sine ejere i deres havearbejde i årtier. 

  PKS som producerer haveredskaberne giver 2 års garanti på delene der er lavet af træ og hele 10 års garanti på metaldelene.

   

  PKS Bronze Copper Garden Tools

  Hvis du ikke føler at du har fået nok information kan du altid besøge producenten direkte her. Der er flere artikler og video https://kupferspuren.at/en/

  Se også deres youtube kanal med præsentation af produkterne og vejledning til at arbejde med reservedele https://www.youtube.com/user/cuprum09/videos